Hyppää pääsisältöön

Usein Kysytyt Kysymykset

 

Usein Kysytyt Kysymykset

Olet täällä

Yleistä ViLLEstä

Mikä ViLLE?

ViLLE on Turun yliopiston Informaatioteknologian laitoksella kehitetty opiskelijoiden ja opettajien yhteistyötä tukeva oppimisjärjestelmä. Järjestelmä sisältää useita erilaisia ohjelmoinnin, matematiikan, kielten ja muiden aineiden oppimiseen kehitettyjä tehtävätyyppejä. Ympäristön avulla opettajat voivat joko itse luoda tehtäviä tai hyödyntää muiden opettajien tekemiä tehtäviä. Järjestelmä kerää monipuolisesti dataa oppilaiden vastauksista (esimerkiksi pisteet, tehtävissä käytetty aika). Kaikki kerätty data on kurssin opettajien katseltavissa koska tahansa. Koska ViLLE hyödyntää sosiaalisesta mediasta tuttuja keinoja opetusresurssien (tehtävät, kurssit, materiaalit, tutoriaalit jne.) kommentoinnissa ja arvioinnissa, voi opettaja helposti selailla, etsiä ja ottaa käyttöön juuri sellaisia resursseja kuin kurssillaan tarvitsee. 

ViLLE on käytössä useissa suomalaisissa korkeakouluissa ja lukioissa. Lisäksi sitä käytetään opetuksen apuna 15 muussa maassa. Järjestelmään on rekisteröitynyt yli 800 opettajaa ja yli 12 000 opiskelijaa. Lisätietoja ViLLEstä löydät järjestelmän kotisivuilta.

Miten pääsen ViLLEn käyttäjäksi?

Lukio- ja peruskouluopettajille myönnetään tunnukset järjestelmään pääsääntöisesti ViLLE-koulutuksen kautta. Koulutustilaisuuksista voit kysyä lisätietoja Markus Kitolalta.

Korkeakouluissa opettavat voivat pyytää lisätietoja tai anoa tunnusta ViLLEn kotisivuilta löytyvän lomakkeen kautta.

ViLLEn Perusteita

Miten kirjaudun sisään ja ulos?

Paikallisesti ViLLEen rekisteröityneet opiskelijat ja opettajat kirjautuvat ViLLEen etusivulta löytyvän lomakkeen avulla. Mikäli oppilaitoksessasi on HAKA-kirjautuminen käytössä, voit rekisteröitymisen jälkeen kirjautua ViLLEen klikkaamalla etusivulta löytyvää HAKA Login painiketta.

Ulos pääset kirjautumaan klikkaamalla nimeäsi ruudun oikeassa yläkulmassa, ja klikkaamalla aukeavasta valikosta Kirjaudu ulos.

Käyttöliittymä on englanniksi. Miten vaihdan sen suomeksi?

Kielivalintaan pääset navigoimaan sisäänkirjautumisen jälkeen valitsemalla vasemmalla olevasta valikosta kohdan Settings. Voit vaihtaa kielen kohdasta Language löytyvän alavalikon kautta. Lopuksi klikkaa Save.

Miten navigoida ViLLEn sisällä?

ViLLEn opettajapuolen navigointi onnistuu helpoiten vasemmassa reunassa olevan valikon kautta. Valikosta löytyvät seuraavat pääkohdat:

 • Profiili: Profiilivalikosta voit tarkastella ja muokata omia kurssejasi sekä kursseja joilla olet apuopettajana. Lisäksi valikosta pääset selailemaan kirjanmerkkejä ja kontakteja, sekä vaihtamaan asetuksia.
 • Viestit: Viestit-valikon alta pääset lähettämään viestejä ViLLE-kontakteillesi.
 • Kurssit: Kurssit-valikon alta voit selailla omia kurssejasi. Lisäksi voit selata ja ottaa käyttöön muiden opettajien luomia julkisia kursseja.
 • Tehtävät: Tehtävät-valikon alta pääset selailemaan omia tehtäviäsi sekä luomaan uusia tehtäviä. Lisäksi voit tarkastellaa ja ottaa käyttöön muiden opettajien luomia tehtäviä.
 • Materiaalit: Materiaalit-valikosta löydät ViLLEen lisäämäsi opintomateriaalit, ja voit etsiä ja selailla muiden opettajien lataamia julkisia materiaaleja.
 • Tutoriaalit: Tutoriaalit-valikosta pääset luomaan ja selamaan tutoriaaleja, eli oppimateriaalin ja tehtävien yhdistelmiä.
 • Opiskelijat: Opiskelijat-valikosta pääset tarkastelemaan kaikkien kursseillesi rekisteröityneiden opiskelijoiden tietoja.
 • Tilastot: Tilastot-valikosta löydät koostettuna opiskelijoidesi suoritukset kaikilla kursseillasi.
Miten pääsen vaihtamaan opettaja- ja opiskelijanäkymien välillä?

Avaa valikko klikkaamalla nimeäsi ruudun oikeasta yläkulmasta, ja valitse avautuvasta valikosta joko Kirjaudu opiskelijana tai Kirjaudu opettajana.

Miksi selaimen navigointi / kirjanmerkit toimivat oudosti ViLLEssä?

ViLLE ei ole perinteisessä mielessä verkkosivu, vaan enemmänkin sovellus, joka toimii verkossa. Tämän takia kaikki selaimen ominaisuudet eivät välttämättä toimi ViLLEssä odotetusti. ViLLEssä navigointiin voi toki käyttää selaimen eteen- ja taakse-painikkeita, mutta yleensä navigointi onnistuu helpoimmin ViLLEn oman valikon ja navigointipainikkeiden avulla.

Lisäksi selaimen kirjanmerkki-toiminto ei yleensä toimi kovin luotettavasti ViLLEn kanssa. Jos löydät ViLLEstä kiinnostavan kurssin tai tehtävän, johon haluat palata myöhemmin, voit lisätä sen ViLLEn omiin kirjanmerkkeihinLisää kirjanmerkki -painikkeen avulla.

Kurssien Hallinta

Miten luon uuden kurssin?

Helpoiten luot uuden kurssin ViLLEssä navigoimalla sivulle Profiili --> Omat kurssit ja klikkaamalla painiketta Uusi kurssi.

Miten kopioin olemassaolevan kurssin?

Voit ottaa minkä tahansa julkisen kurssin ViLLEssä omaan käyttöösi muutamalla klikkauksella. Navigoi sivulle Kurssit --> Selaa, ja etsi haluamasi kurssi selaus- tai hakutoiminnon avulla. Kun olet löytänyt haluamasi kurssin, valitse se taulukosta ja klikkaa painiketta Kopioi. Kurssi lisätään omiin kursseihisi Profiili-valikon alle.

Miten lisään kierroksen kurssille?

Kierroksia lisätään kurssin muokkaustilassa. Navigoi sivulle Profiili --> Omat kurssit, ja klikkaa haluamasi kurssin nimeä avataksesi sen muokkaustilaan. Muokkaustilassa avaa välilehti Kurssin kierrokset. Kurssin olemassaolevien kierrosten alapuolelta löytyy linkki Luo uusi tehtäväkierros, jota klikkaamalla voit luoda uuden kierroksen.

Miten hallitsen kurssin asetuksia?

Kurssin perusasetukset (kuten nimi, kuvaus, kirjautumisavain jne.) löytyvät kurssin muokkaustilasta. Siirry sivulle Profiili --> Omat kurssit ja klikkaa haluamasi kurssin nimeä siirtyäksesi muokkaustilaan. Pääset muokkaamaan asetuksia välilehdeltä Kurssin asetukset. Kun olet tehnyt muokkaukset, klikkaa painiketta Tallenna välilehden alalaidasta.

Opiskelijat ja Apuopettajat

Miten lisään opiskelijat kurssilleni?

Voit lisätä opiskelijoita kursseillesi kahdella eri tavalla:

 1. Rekisteröintilinkin kautta: Jos kurssisi opiskelijoilla on sähköpostiosoitteet käytössä, voit lisätä opiskelijat jakamalla heille kurssin rekisteröintilinkin. Linkki löytyy kurssin muokkaustilasta (Profiili --> Omat kurssit ja klikkaa haluamasi kurssin nimeä siirtyäksesi muokkaustilaan) välilehden Kurssin asetukset alta. Jos oppilaitoksessasi on käytössä HAKA-kirjautumisjärjestelmä, laita rasti kohtaan Näytä HAKA-kirjautumislinkki ennen linkin kopiointia. Huomaa, että opiskelijat tarvitsevat lisäksi Kurssiavaimen kurssillesi rekisteröityäkseen.
 2. Rekisteröimällä opiskelijat itse manuaalisesti: Voit lisätä opiskelijoita kursseillesi navigoimalla sivulle Opiskelijat, ja klikaamalla painiketta Rekisteröi. Valikosta voit valita lisäätkö opiskelijoita, joilla on toimiva sähköpostiosoite, vai opiskelijoita, joilla ei sellaista ole (esim. alakoulujen alaluokkien oppilaat). Huomaa, että jos lisäät ViLLEen rekisteröityneen opiskelijan toisesta oppilaitokselta kurssillesi, hänen täytyy vahvistaa rekisteröinti seuraavan krijautumisen yhteydessä.
Mistä tiedän mitä opiskelijat ovat kurssillani tehneet?

Pääset tarkastelemaan opiskelijoiden suorituksia kaikilla omilla kursseillasi (ja kaikilla kursseilla, joilla olet apuopettajana) valitsemalla valikosta kohdan Tilastot. Tilastot-osuus jakautuu neljään alakohtaan:

 • Opiskelijoiden suoritukset: Tällä sivulla näet yksittäisten opiskelioijden pisteet joko kurssi- tai kierroskohtaisesti. Lisäksi voit tarkastella esim. palautusten määrää ja tehtävissä käytettyä aikaa.
 • Opettajan arvioima: Tällä sivulla voit tarkastella ja arvioida opiskelijoiden vastauksia opettajan arvioimiin tehtäviin (esim. esseet, demonstraatiot tai harjoitustyöt).
 • Kurssin tilastot: Tällä sivulla voit tarkastella kurssien kokonais- tai kierroskohtaisia tilastoja.
 • Kyselyt: Tällä sivulla näet vastaukset kaikkien kurssien kysely-tyyppisiin tehtäviin.
Miten viestin opiskelijoideni kanssa ViLLEssä?

Voit välittää viestejä opiskelijoillesi ViLLEssä helpoiten käyttämällä kurssin uutistoimintoa. Uutiset näytetään opiskelijoille profiilisivulla; lisäksi voit halutessasi lähettää uutisiviestin sen lisäämisen yhteydessä myös sähköpostiin. Pääset lisäämään uutisia kurssillesi kurssin muokkaustilasta. Siirry sivulle Profiili --> Omat kurssit ja klikkaa haluamasi kurssin nimeä siirtyäksesi muokkaustilaan. Voit lisätä ja muokata uutisia välilehdeltä Uutiset.

Voiko samalla kurssilla olla enemmän kuin yksi opettaja?

Jokaisella ViLLE-kurssilla on omistaja, joka on kurssin pääopettaja. Lisäksi kurssille voidaan lisätä apuopettajia. Apuopettajat näkevät kurssin tilastot ja voivat tehdä arviointeja kurssilla. Lisäksi omistaja voi antaa haluamilleen apuopettajille muokkausoikeudet kurssille.

Apulaisopettajia voidaan lisätä kurssin muokkaustilassa. Siirry sivulle Profiili --> Omat kurssit ja klikkaa haluamasi kurssin nimeä siirtyäksesi muokkaustilaan. Voit lisätä apuopettajia välilehdeltä Apulaisopettajat.

Tehtävien Hallinta

Miten käytän muiden tekemiä tehtäviä?

Kun olet rekisteröitynyt ViLLEen opettajaksi, voit hyödyntää kaikkia muiden opettajien ViLLEen tekemiä tehtäviä. Pääset selailemaan tehtäviä siirtymällä sivulle Tehtävät --> Selaa. Kun löydät haluamasi tehtävän, voit ottaa sen heti käyttöön kurssillasi klikkaamalla painiketta Käytä. Jos et halua ottaa tehtävää heti käyttöön, voit lisätä sen kirjanmerkkeihin klikkaamalla painiketta Lisää kirjanmerkki.

Miten löydän haluamani tehtävät ViLLEstä?

ViLLEssä on tätä kirjoitettaessa yli 6 000 julkista tehtävää. Tehtävien löytämiseksi selailunäkymässä onkin tarjolla muutamia hyödyllisiä työkaluja:

 1. Suodatus: Voit selailla tai etsiä tehtäviä annettujen ehtojen mukaan avaamalla välilehden Suodata. Välilehdeltä voit valita haluamasi tyyppisen tehtävän, kielen tai vaikeustason.
 2. Etsiminen: Voit etsiä tehtäviä hakusanojen perusteella kirjoittamalla hakusanan sivun oikeassa yläreunassa olevaan hakukenttään, ja klikkaamalla enter.
Miten luon omia tehtäviä?

ViLLEn tehtäväeditorien avulla voit luoda helposti itse omia tehtäviä. Pääset luomaan uuden tehtävän valitsemalla valikosta kohdan Tehtävät --> Uusi tehtävä. Tehtäväeditorien käytöstä on kerrottu tarkemmin ViLLEn opettajan kirjassa.

Miten lisään essee-tyyppisen kysymyksen kierrokselle?

Essee-kysymyksiä luodaan ViLLEssä kysely-tehtävätyyppiin. Tehdäksesi essee-kysymyksen, luo uusi kysely-tyyppinen tehtävä (kts. ylläoleva kysymys). Editorissa paina "Lisää uusi komponentti kyselyyn"-linkkiä ja valitse tekstialue. Kysysmyskenttään tulee kirjoittaa esseen aihe. Rivien lukumäärä määrää tekstialueen koon, mutta ei rajoita esseen pituutta. Lopuksi paina "tallenna". Voit kirjoittaa myös oppilaalle viestin, joka näytetään esseen palauttamisen yhteydessä. Ennen esseen tallentamista, sille pitää antaa nimi. Kun essee on tallennettu, sulje editori ja poistu tehtävävalikosta.

Essee lisätään kierrokselle painamalla Käytä-nappia ja valitsemalla kurssi ja kierros. Koska kyseessä on essee, kannattaa arvioinnin tyyppi vaihtaa opettajan arvioimaksi. Lopuksi paina Tallenna, jotta tehtävä lisätään kierrokselle.

Kuinka arvioin esseevastauksia?

Siirry sivulle Tilastot --> Opettajan arvioima. Valitse kurssi ja se kierros, johon essee on lisätty. Nyt paina Arvioi-linkkiä aloittaaksesi esseen arvioinnin.

Tentit / Kokeet ViLLEssä

Miten luon uuden tentin ViLLEen?

Voit luoda uuden tentti-tyyppisen tehtäväkierroksen kurssin muokkaustilassa. Siirry sivulle Profiili --> Omat kurssit ja klikkaa haluamasi kurssin nimeä siirtyäksesi muokkaustilaan. Avaa Kierrokset-välilehti, ja klikkaa kierrosten alapuolelta löytyvää linkkiä Luo uusi tehtäväkierros. Valitse aukeavasta valikosta kierroksen tyypiksi Tenttikierros.

Koska tenttini aukeaa ja sulkeutuu?

Tentin aukeutumis- ja sulkeutumisajat voit säätää kierroksen asetuksista. Avaa haluamasi tenttikierros klikkaamalla sen otsikkopalkkia Kierrokset-välilehdellä. Siirry muokkaustilaan klikkaamalla painiketta Muokkaa kehyksen alalaidassa. Aseta haluamasi ajat kohtiin Avautuu ja Sulkeutuu, ja klikkaa lopuksi painiketta Tallenna.

Näkevätkö opiskelijat välittömän palautteen tai pisteet tentin aikana?

Oletuksena sekä välitön palaute että saavutetut pisteet on piilotettu opiskelijoilta tenttikierroksilla. Voit halutessasi muuttaa asetuksia klikkaamalla tenttikierroksen alalaidasta painiketta Tentin asetukset. Yleiset asetukset vaikuttavat kaikkiin tehtäviin, minkä lisäksi voit säätää eräitä tehtäväkohtaisia asetuksia. Dialogista voi tämän lisäksi asettaa tentille salasanan.

Onko mahdollista päästää vain osa kurssin opiskelijoista tenttikierrokselle?

On, käyttämällä salasanaa joka annetaan vain halutuille opiskelijoille. Katso edellinen kohta.

Miten estän opiskelijaa jatkamasta tentin tekoa poistumisen jälkeen?

Jos tentistä saa poistua heti sen valmiiksi saatuaan, on yleensä hyvä sulkea tentti opiskelijalta tämän poistuessa. Helpointa tentin sulkeminen on Monitorinäkymästä. Pääset monitorinäkymään avaamalla Kierrokset-välilehdeltä haluamasi tenttikierroksen, ja klikkaamalla painiketta Monitorinäkymä. Monitorinäkymässä voit vaihtaa opiskelijan tenttitilaa klikkaamalla ensimmäisestä sarakkeesta löytyvää linkkiä. Samasta painikkeesta saat siis tentin sekä avattua että suljettua opiskelijalta.

Opiskelija sulki tentin vahingossa ennen sen päättymistä. Miten voin avata sen uudestaan?

Katso edellinen kysymys.

Miten annan lisäaikaa joillekin opiskelijoille tentin tekemiseen?

Asettamalla henkilökohtaisen aikarajan tenttimonitorista, katso edelliset kysymykset.

Yhteistyö ja Yksityisyys

Ketkä näkevät tekemäni kurssit?

Voit päättää erikseen jokaisen kurssin kohdalla onko se näkyvissä muille opettajille vai ei. Voit määrittää näkyvyyden kurssin muokkaustilasta: siirry sivulle Profiili --> Omat kurssitja klikkaa haluamasi kurssin nimeä siirtyäksesi muokkaustilaan. Asetus löytyy välilehdeltä Asetukset.

Ketkä voivat käyttää tekemiäni tehtäviä?

Toisin kuin kurssit, tehtävät ViLLEssä ovat aina julkisia. Kun teet tehtävän, se on siis muidenkin ViLLEen rekisteröityneiden opettajien käytössä. Vastavuoroisesti voit itsekin ottaa käyttöön minkä tahansa ViLLEn yli 10 000 julkisesta tehtävästä.

Ketkä pääsevät käsiksi kurssini tilastoihin?

Kurssin tilastot näkyvät ainoastaan kurssin omistajalle, sekä tämän erikseen kurssille lisäämille apulaisopettajille. Opiskelijat näkevät omat suorituksensa rekisteröitymillään kursseilla.

Käytän tekijänoikeuden alaisia materiaaleja kursseillani, näkevätkö muut opettajat ne?

Jos asetat materiaalin yksityiseksi, se näkyy ainostaan sinulle itsellesi. Myös julkisilla kursseilla olevat ei-julkiset materiaalit on piilotettu muilta opettajilta. Huomaathan, että ViLLEN käyttöehtojen mukaan olet vastuussa siitä, että lisäät ViLLEen ainoastaan sellaisia materiaaleja, joihin sinulla on itselläsi käyttöoikeus.

Löysin mielenkiintoisen kurssin / tehtävän. Miten näen muita saman opettajan tekemiä resursseja?

Kun kurssi / tehtävä on valittuna selaimessa, klikkaa omistajan nimeä oikeassa kehyksessä. Pääset tarkastelemaan ko. käyttäjän profiilia - mukaan lukien kaikki tämän tekemät julkiset kurssit ja tehtävät - klikkaamalla linkkiä Näytä profiili. Huomaa, että tämä on mahdollista ainoastaan silloin, kun ko. käyttäjä on asettanut profiilinsa julkiseksi asetuksista.

Sekalaisia Kysymyksiä

Mitä ovat tutoriaalit?

ViLLEn tutoriaaleissa voidaan yhdistää oppimateriaaleja (tekstiä, kuvia, videoita jne.) ViLLEn tehtäviin. Tutoriaaleja pääset selaamaan ja käyttämään valitsemalla valikosta kohdan Tutoriaalit.

Mistä löydän lisätietoa ViLLEstä?

ViLLEn opettajan kirjan, tutoriaalivideoita ja muuta materiaalia ViLLEen liittyen löytyy ViLLEn kotisivuilta.

Miten otan yhteyttä ViLLEn kehittäjiin?

Kysymyksiä ja kommentteja voi lähettää suomeksi tai englanniksi ViLLE-teamin sähköpostiin.